maanantai 4. heinäkuuta 2016

Voimarinteen perusmatka 2.7.2016

Oman kellon mukaiset väliajat

Uinnin lähtö, porukkaa riitti

Kisa ohi, seuraavaksi Jennin kanssa katse kohti swimrun-hullutteluja!

Vihdoin on triathlonkesäkin startattu Voimarinteen perusmatkan muodossa. Matka on minulle ensimmäinen laatuaan, sillä olen aikaisemmin tahkonnut triathlonin puolella vain sprinttejä ja puolimatkoja. Odotinkin kisapäivää innolla, tosin myös hieman kauhulla. Suurin murheeni oli vähiin jäänyt pyöräily. Tämän vuoden saldoksi on kertynyt tasan neljä fillarilenkkiä ja n. 150 km, joten harjoittelun puutteesta olen kärsinyt sen suhteen. Lisäksi tein ennen lauantaita yhden ainoan pyörä-juoksu-vaihtotreenin, kun juhannusaattona hölkkäsin n 3 km Kakskerran 42 km:n pyörälenkin jälkeen. Kun soppaan vielä lisää maratonin jälkeisen hyvin vähäiset ja ainoastaan kevyistä lenkeistä koostuneen juoksuharjoittelun, lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset. Lähdin kuitenkin luottavaisin mielin metsästämään epävirallista tavoitettani eli alle kolmen tunnin aikaa, sillä uskoin, että pystyn juoksulla pelastamaan pilallemennyttä  pyöräosuutta.

Sain taas meidän perheen pojat kannustusjoukoikseni ja suuntasimme lauantaiaamuna kohti Karkkua auto täynnä fillaria, triathlonkamaa, lastentarviketta ja rattaita. Jo aamulla sää oli aurinkoinen ja tiesi hellekisaa. Onneksi paikan päällä puhalsi virkistävä tuuli. Laitoin vaihtopaikan valmiiksi, ja treffasin treenikavereita, joita myös oli mukavasti paikalla. Meitä turkulaisnaisia oli viisi samassa sarjassa kilpailemassa, joten matkan varrella näkyi tuttuja kasvoja ja huutoja, mikä toi kivasti lisätsemppiä.

Kävimme siinä ennen kisaa Jennin kanssa läpi tärkeimmät kuulumiset, ja pian kävikin kutsu jo veden ääreen. Kisaajia perusmatkalla oli reilusti yli 100 ja kaikki lähtivät samaan aikaan uimaan, joten yritin välttää pesukone-efektiä ryhmittymällä aivan oikeaan reunaan. Reitti kulki myötäpäivään, joten jouduin hieman kiertämään poijulle, mutta valitsin sen mieluummin kuin kanssakisaajien potkut naamalla :) Strategia oli hyvä, sillä ainoat kosketukset muihin kisaajiin tuli kääntöpoijuilla, joille kaikki luonnollisesti rynnivät samaan aikaan. Löysin kuitenkin nopeasti oman linjani, joten se ei tuottanut vaikeuksia. Suuremman ongelman toivat mukanaan vuotavat uimalasit, joiden toinen linssi oli aivan täynnä vettä ensimmäisen kierroksen lopuksi ja haittasi samalla näkyvyyttä aika pahasti. Sain korjattua ongelman rantautuessani ennen lähtöäni toiselle kierrokselle, mutta kyllähän onnettoman näkyvyyden huomasi jälkeenpäin siksakkina kartalla.

Kokonaisuudessaan uinti oli aika perustekemistä. Jalat eivät liikkuneet edelleenkään, vaikka perusmatkalla niitä ei tarvitse kummemmin säästellä (pitänee vihdoin opetella potkut avovedessäkin), mutta tästä ja ylimääräisestä matkasta huolimatta rantauduin vedestä oman kellon mukaan ajassa 29:15. Uinnin jälkeen oli todella jyrkkä ylämäki vaihtoalueelle ja uinnin väliaika otettiin vasta sen päällä, joten virallinen uintiaika painui 31 minuuttiin. Sitten märkkäri pois, pyöräkamppeet päälle ja menoksi parin minuutin vaihdon jälkeen. Lähdin pyörittelemään tasaisella n. 30 km/h- vauhdilla ja ai että se tuntuikin helpolta. Mukavaa olikin siihen asti, kun huomasin, että tässähän poljettiin mukavaan myötätuuleen ja takaisin tullessa onkin vähän eri juttu. Vaikka pyöräily oli selvästi heikoin lenkkini, onnistuin edes joten kuten pitämään sijoitukseni ja saavuin kääntöpaikalle ajassa 39 min. Edessä oli siis "vain"vastatuuliosuus kunnon mäkineen, Voimarinteen reitti kun on sekä pyöräilyn että juoksun osalta kaikkea muuta kuin tasainen. Joskus 30 kilometrin kohdalla alkoi vastatuulivääntö jo hieman tuntua toisessa takareidessä, mutta onneksi siitä ei äitynyt pientä jomotusta pahempaa kipua. Mutta oli se raskasta! Himmailin tarkoituksella jossakin 35 kilometrin kohdalla vauhtia edes vähän, jotta juoksuosuudesta ei tulisi täyttä tuskaa. Pyöräilyyn turhaantui aikaa 1:23 ja risat. Taas parin minuutin vaihto ja sitten juoksemaan.

Juoksu oli itselleni etukäteen vahvin laji, ja ajattelin pääseväni hyvänä päivänä jopa 50 minuutin tietämille kympin osuudella. Ne tavoitteet sai kuitenkin heittää roskakoppaan, sillä juoksun alkaessa aurinko porotti täydeltä taivaalta ja lämpötila oli jo helteen puolella. Tuoreilla jaloilla olisi tuo 50 minuuttiakin ollut mahdollinen, mutta ei pyörän jälkeen. Niinpä päätin vain tehdä mahdollisimman tasaisen suorituksen, oli aika mitä hyvänsä. Juoksun alkaessa jalat olivat kuin sementtiä, mutta vetreytyivät onneksi lievässä alamäessä. Olo oli hieman huono ja pelkäsin, että käykö nyt samalla tavalla kuin Tukholman maratonilla eli geelit tekevät tepposet. Ensimmäinen kierros olikin aikamoista taistelua, varsinkin kun 5 km:n edestakaisella reitillä paluumatka oli pitkälti ylämäkeä. Onneksi puolen välin huollossa oli tarjolla merisuolaa. Otin sitä pienen määrän ja kulautin energiajuoman kanssa. Olo koheni heti ja juoksukin alkoi olla taas ihan mukavaa. Sain jopa kiinnitettyä hieman huomiota juoksuasentoon, joka oli päässyt retkahtamaan mataamisen puolelle juoksun alussa. Askel eteni, mutta tehty matka ja kuumuus alkoivat painaa. Olin kyllä onnellinen päästessäni viimeiseen nousuun, jonka jälkeen häämötti maali. Jalat taisivat voimaantua jopa pieneen loppukiriinkin, mutta kokonaisuudessaan kympin juoksuaika jäi 55 minuuttiin.

Maaliin päästessäni olin todella iloinen, kun vilkaisin kellooni: alitin selvästi tavoitteeni, ja ajakseni ensimmäiseltä perusmatkalta tuli 2:52:41, jolla ylsi sijoitukseen 13/38. Huomioiden heikko pyöräkunto ja erittäin lämpimät olosuhteet olin todella tyytyväinen suoritukseeni. Kaksi kertaa Voimarinteellä aikaisemmin kisailleena (edellisen puolimatkan rappari täällä) en voi kuin kehua järjestelyitä. Reitti on haastava sekä perusmatkalla että puolikkaalla, mutta kaikin puolin miellyttävä ja huolto pelaa. Lisäksi kilpailijoille tarkoitettu ruoka oli hyvää (näin kannustusjoukkoni kertoivat) ja sauna- sekä suihkumahdollisuudet loistavat.

Pidin sunnuntain kokonaan lepoa, ja kroppa tuntuu jo hyvin palautuneelta eli tästä viikosta tulee varmaankin aika parus treeniviikko. Ohjelmassa olisi ainakin polkujuoksua, portaita ja lihaskuntoa, toivottavasti myös uintia. Niin ja tietenkin swimrunia, meillähän on jo kolmen viikon kuluttua ensimmäinen kisa :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti