tiistai 15. syyskuuta 2015

Mitä varusteita swimrunissa tarvitaan?

Moikka! Kävin tuossa iltapäivällä jo alustavasti läpi Solvallan kisapakkaamisia ja lienee paikallaan käydä täällä bloginkin puolella läpi swimrunin varusteasioita. Olen tehnyt Porkkalan kisan jälkeen ensimmäisestä kisasta viisastuttuani joitakin uusia hankintoja, mutta pitkälti mennään perusjutuilla.

Swimrun-kisan varustelista näyttää itselläni seuraavanlaiselta:
- Märkäpuku. Tämä on varmaankin listan tärkein "tuote". Itse panostin ennen Porkkalan kisaa Headin swimrun-märkäpukuun, joka osoittautuikin itse kisassa todella hyväksi hankinnaksi. Puku on uintiominaisuuksiltaan todella laadukas, ja edessä oleva vetoketju teki mahdolliseksi pienen tuuletuksen juoksujen aikana, kun ilma oli lämmin. Moni swimrunia harrastava leikkaa märkäpuvun lyhyeksi eli kyynärpää- ja polvipituiseksi. Ymmärrettävästä syystä, sillä kyllä juoksu sujuu varmaankin aika paljon mukavammin lyhyen puvun kanssa.
Itse en ole uskaltanut märkäpukua vielä leikata, koska se on ainoani ja kulkenut mukana myös triathlonkisoissa. Mikäli tarpeeksi hyvä alennus tulee vastaan, niin ostan toisen samanmoisen ja leikkaan nykyisen lyhyeksi. Onneksi Solvallan kisa on sen verran myöhään, että lämpötila ei todennäköisesti tule enää nousemaan yli 20 asteen ja pitkässäkin puvussa pystyy mukavammin juoksemaan.
Porkkalasta viisastuneena lienee syytä mainita, että metsissä märkäpuku voi saada hieman "hittiä" eli neopreeniliima on kova juttu :) Niin ja ihan perusmärkkärilläkin kisailu onnistuu loistavasti ja niitä näkyi myös Porkkalan kisassa useita, joten märkäpuvun valinnasta menestys ei jää kiinni!

Swimrunin perussetti kylppärin lattialla.


- Uimalakki ja -lasit. Lakin saa yleensä kisasta, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Laseiksi käy mitkä tahansa avovesiuintiin sopivat, oman maun mukaan.

- Juoksukengät. Märkäpuvun jälkeen toiseksi tärkein asia. Swimrunissa kisailu tapahtuu metsäpoluilla ja -kallioilla jotka ovat yleensä vielä märkiä ja liukkaita, mikä asettaa omat haasteensa juoksukengille. Lisäksi lenkkareiden täytyy tyhjentyä vedestä nopeasti uinnin jälkeen. Eli vaadittavia ominaisuuksia ovat: kevyet vedessä, erittäin pitävät ja hyvät metsäjuoksuun.
Porkkalan kisassa minulla oli mukana ihan hyvät, maastojuoksuun tarkoitetut Inovin kengät, jotka toimivatkin loistavasti metsäosuuksilla ja hiekkateillä. Pito muodostui kuitenkin pahaksi ongelmaksi, sillä uintiin mennessä ja sieltä rantautuessa lensin useaan otteeseen takamukselleni kenkien luistaessa alta kallioilla. Tämä kismitti sen verran, että kävin muutama viikko sitten ostamassa Jennin käyttämät ja suosittelemat suunnistuskengät, eli VJ Sportin Irockit. Olen testannut niitä nyt parissa swimrun-treenissä ja pito on ollut kyllä ihan käsittämättömän hyvä, samoin tuntuma maastoon. Tosin lopullinen tuomio kengän hyvyydestä tulee vasta Solvallan kisan ja pidemmän käyttökokemuksen jälkeen :)

- Lättärit ja pullarit. Nämä uintitekniikan pelastajat ovat korvaamaton apu myös swimrunissa. Pullari, jalkoja kannatteleva kelluke, auttaa pitämään uintiasennon myös lenkkarit jalassa. Tuunasin pullarin swimrunin tarpeisiin, eli porasin sen läpi reiät, joista pujottelin kuminauhan. Tämä viritys laitetaan sitten reiden ympärille ja aina uidessa käännetään reiden "sisäpuolelle" toimittamaan kelluttajan virkaa. Juostessa pullari puolestaan käännetään pois edestä reiden ulkosyrjälle.
Lättärit, eli käsiin laitettavat apuvälineet sekä lisäävät käden pinta-alaa että sitä kautta lisäävät uinnin vastusta ja auttavat pitämään yllä uintivauhtia. Itselläni on vähäisen treenin vuoksi pienemmän vastuksen antavat S-koon lättärit, mutta kisoissa on näkynyt enimmäkseen selvästi suurempia versioita. Omalta osaltani lättäriuinti vaatii vielä harjoittelua, joten tyydyn toistaiseksi nykyisiin lättäreihin.

- Ravintoon ja nesteytykseen liittyvät varusteet: spibelt, juomapussi. Kuvasta puuttuu n. kahden litran juomapussi, joka viritetään märkäpuvun alle ja jonka avulla on mahdollista huolehtia nesteytyksestä Solvallan kaltaisen pitkän kisan aikana. Laitoin Porkkalan kisassa juomapussin ilmastointiteipillä suoraan kylkiin kiinni. Viritelmä pysyi, mutta teipistä jääneet muistohiertymät ovat edelleen näkyvissä molemmissa kyljissä. Ajattelinkin Solvallassa laittaa päälleni triathlon-kisapuvun yläosan ja juomapussin ilmastointiteipillä sen päälle, jolloin "muistoilta" toivottavasti vältyttäisiin. Tärkeää on, että juomapussi ei pääse valumaan, koska se on aika epämukavaa. Muutoin pussi on kätevä, sillä letkun saa viritettyä märkäpuvun kaula-aukosta ja sen kautta nesteen nauttiminen on helppoa juostessa.
Spibeltiin puolestaan laitan geelit (joita tulee olemaan iso kasa). Lisäksi vyössä voi kantaa kisassa mahdollisesti pakollisia varusteita.

- Pakolliset varusteet: Porkkalan kisassa pakollisia varusteita oli edellä mainittujen lisäksi kartta vedenpitävässä karttapussissa, pilli molemmilla kilpailijoilla (meillä tämä kuuluu swimrun-märkkäriin), kompassi, ensiapuside vedenpitävästi pakattuna ja numeroliivi. Osa tavaroista kuljetettiin märkäpuvun sisässä ja osa spibeltissä, numeroliivi luonnollisesti märkäpuvun päällä.

Huh, on siinä tavaraa kerrakseen kannettavaksi koko matkan ajaksi. Tosin vaikka määrä kuulostaa suurelta, siihen tottuu nopeasti eikä varusteisiin oikeastaan edes kiinnitä huomiota kisan aikana etenkään, mikäli kaikki sujuu mukavasti (mm. juomapussi pysyy selässä eikä pullari häviä matkan varrelle). Tällä setillä siis lähdetään viikonlopun kisaan, vähäsen jo jännittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti