tiistai 23. kesäkuuta 2015

Juhannuksen jälkeinen avaintreeni = parhautta

Moikka! No niin, juhannuksesta on taas selvitty suhteellisen kuivin nahoin muutamaa saunomisen lomassa tehtyä meripulahdusta lukuunottamatta. Mutta ensin treeneihin: yritin urheilla alkuviikolla mahdollisimman paljon, sillä vietimme juhannuksen ystävän mökillä saaristossa enkä halunnut ottaa sinne mukaan treenikamoja, 9-kuukautisen vauvan kanssa sitä tavaraa kun kuitenkin kerääntyy ihan tarpeeksi.

Juhannusyön tunnelmaa


Tein tiistaina pienen verryttelyn, jonka jälkeen oli vuorossa kuntopiiri. Se piti sisällään 20 liikettä, keskivartaloa ja jalkoja vuorotellen. Kutakin liikettä tehtiin minuutin verran. Olen saanut kuntopiirivinkin kevään Vierumäen juoksuleiriltä, mutta otin sen säännölliseen viikko-ohjelmaani vasta nyt. On kyllä tehokasta ja kyllä siitä jalat kipeiksi saa, suosittelen! Kesällä kuntopiiri on mahdollista tehdä vielä ulkona, mistä saa lisäboostia treeniin.

Kuntopiirissä rasitetaan vuorotellen jalkoja ja keskikroppaa.


Heti kuntopiirini jälkeen treenikaverini Tarja lähetti viestiä ja kysyi, lähtisinkö illalla tekemään vetotreeniä ihan ohjatusti Ruissaloon. En tiennyt etukäteen, mitä se pitäisi sisällään, mutta ainahan vetojen juokseminen seurassa houkuttelee. Ekstrana vielä tiesin, että ystäväni Salla (runningdiaries.blogspot.fi) on tulossa samaiseen treeniin, joten päätin mennä yllättämään hänet :)
Lisäksi saimme treeniä vetämään kokeneen juoksijan, joten kyllä kelpasi. Ohjelmassa oli 6x1000 metriä 2:30 min palautuksin. Tarkoitus oli tehdä vedot aloittaen 4:50 min-vauhdista ja kiristää vauhtia aina 5 sekuntia. Valitettavasti innostuksissamme lähdimme liian lujaa ja vauhti oli ensimmäisessä vedossa 4:43 min. Toisesta neljänteen vetoon se pyöri 4:35-4:40 min tuntumassa. Koska vauhdinjako meni huonosti, päätimme jättää vedot viiteen ja viimeisessä sai ottaa reilusti kaikki irti. Se menikin mukavasti, ja pääsin vauhtiin 4:20 min. Kovempaakin olisi ollut ihan kiva mennä, mutta hyvä näin :) kaiken kaikkiaan loistava treeni!

Keskiviikkoaamuna lähdin kukonlaulun aikaan eli viideltä palauttavalle, noin tunnin pyörälenkille. Oli ihan täydellistä pyöräillä hiljaisessa Ruissalossa aamukasteisen metsän tuoksussa. Illalla olikin sitten vuorossa seuran yhteinen avovesiuinti Littoistenjärvellä. Valitettavasti hienot uintipoijut olivat lähteneet omille teilleen ja toinen ajautunut rantaan, joten meidän piti ottaa uusi kiintopiste uintiin. Se löytyikin keskeltä järveä, jossa oli kivipaasi. Sinne ja takaisin matkaa tuli 1,5 kilometriä, jonka jälkeen teimme vielä pienemmän lenkin. Uinti kulki taas omasta mielestä hyvin, mutta hyvin huomasi erot, kun kärjessä uivat seuran nopeimpiin kuuluvat. Tosin heidän kanssaan en lähtisikään ihan heti kisaamaan :)

Uintia seurasi kolmen päivän juhannustauko, jonka aikana tuli kyllä ainakin tankattua ihan mukavasti. Sunnuntaina olikin vuorossa kauan odotettu avaintreeni, jonka on tarkoitus valmistaa kahden viikon päässä häämöttävälle Voimarinteen puolimatkalle. Avaintreeni käsitti 3 tuntia pyörää ja sen päälle tunti juoksua. Toteutin treenin siten, että lähdin aamuyhdeksältä kotoa fillaroimaan, lenkkarit pakattuna reppuun. Pyöräilin reittiä Turku-Paattinen-Lieto as-Aura-Paimio ja matkaa tuli noin 80 kilometriä aikaan 2:50 h.

Pyöräilyssä oli kaksi erittäin hyvää asiaa. Ensinnäkin, sää suosi varmaankin ensimmäistä kertaa pitkää pyörälenkkiä. Oli lähes tyyntä ja aurinkoista, ja polkeminen sujui jo tämänkin takia loistavasti. Toiseksi, pystyin pyöräilemään suurimman osan matkaa aerotangoilta, mikä vähensi ilmanvastusta ja lisäsi osaltaan pyörävauhtia. Ainoa negatiivinen asia oli reittivalintani: päätin pyöräillä Aurasta Paimioon Saloon johtavan tien ja Kalevan kautta. Salontieltä käännyttyäni pienemmälle Kalevantielle ehdin polkea vain tovin, kun päällystetty tie loppui. En kuitenkaan lähtenyt takaisin, ja hiekkatie oli onneksi kovaksi tamppautunutta. Parin kilometrin jälkeen päällystetty tie jatkui, mutta routavauriot olivat todella pahoja ja jopa kaipasin äskeistä hiekkatietä. Tämäkin asia onneksi korjaantui ennen pitkää ja pääsin takaisin kunnon asfaltille. Kaiken kaikkiaan päällysteongelmiin kului vain noin viiden kilometrin matka, jonka aikana keskivauhti tippui n. 2 km/h, joten ajallisesti se ei kovin paljoa verottanut lenkistä.

Paimioon päästyäni vaihdoin nopeasti lenkkarit jalkaan ja lähdin juoksemaan kohti läheisiä metsämaastoja. Jalat olivat ensin hiemat tönköt pyöräilyn jäljiltä, mutta vertyivät nopeasti ja ensimmäisen kilometrin n. 5:39/km-vauhdin jälkeen sain vakiinnutettua 5:30 vauhdin. Matkaa tuli 9,6 km eikä olo ollut kovin väsynyt pitkän treenin jälkeen, mikä valoi uskoa kahden viikon kuluttua häämöttävään kisaan.

Tällä viikolla vedän varmaan vielä aika perussetin treeniä, mutta ensi viikolla on aika alkaa himmailu ja tankkaus viikonlopun kisaa silmällä pitäen. Odotan lähtöviivalle pääsyä jo innolla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti