maanantai 25. tammikuuta 2016

Ylirasituksen oireita

Huomenta!

Kuten otsikkokin kertoo, uusi viikko tuo mukanaan uusien kujeiden lisäksi uudet huolet. Viime viikko oli treeneissä raskas viikko, ja se kyllä tuntui, niin fyysisesti kuin henkisesti. Treeni kulki alkuviikon hyvin, mutta loppuviikosta jalat olivat niin väsyneet, että penikkakivut alkoivat taas ilmoitella itsestään ja juoksu muuttui tuskaksi. Kokonaisuudessaan viikko näytti seuraavanlaiselta:

Ma Pk-lenkki 7,9 km 46 min
Ti Juoksumatolla vk-treeni. Verryttelyt + 7x1000 m ajoin 4:35-4:17 min/km/2-3 min. Yhteensä 11,5 km
Ke Spinning 45 min, hölkkä sinne ja takaisin n. 3 km
To VL 12,5 km. 2 km kevyt, 2 km kova vuorotellen. Meni pieleen, kun jalat kohmettuivat kovan pakkasen takia ja vauhdit jäivät odotettua huonommiksi. Lisäksi uinti 2 km/ 45 min
Pe Kuntopiiri 1 h ja verkat 4 km hölkkää
La Aikaisin aamulla 15 km kevyt Imppariin, jossa uintia 1 km. Jalat aivan tukossa.
Su lepo

Kovan viikon treenit
Kaiken kaikkiaan viikko oli siis kuormitukseltaan kova. Maanantain lyhyt lenkki kulki mukavasti ja tiistain vetoreeni oli oikein juoksun hurmaa, mutta torstain vl-lenkistä jäi vähän huono fiilis, joka jatkui koko loppuviikon. Lähdin tosiaan tuolloin juoksemaan purevaan pakkaseen, mikä ei ollut fiksu ratkaisu. Vaikka puin jalkojeni lämmikkeeksi talvikerraston, talvitrikoot ja säärystimet, ei se riittänyt, vaan viimeistään puolessa välissä juoksua reidet olivat aivan kohmeessa. Kun yritin kiristää vauhtia nopeampiin osuuksiin, jalat eivät vain suostuneet liikkumaan kovempaa ja vauhdit jäivät 5:10-5:15 min/km tuntumaan. Ei naurattanut. Kotiin päästessäni oli hyvä että pystyin ylipäänsä juoksemaan ja oli kyllä ihanaa päästä suihkuun.

Perjantain kuntopiiri meni hieman paremmin kuin viime kerralla, kiitos kunnon verkan, jonka kerrankin ehdin tekemään. Illan kuntopiiri venyi yhdeksään ja lauantain treeni oli pakko ajoittaa menojen vuoksi varhaiseen aamuun. Niinpä lyhyiden yöunien jälkeen kello kuudelta soimaan ja aamupalan jälkeen 6:45 uintikamat juoksureppuun ja pitkälle lenkille. Tarkoituksena oli juosta noin 18 km, mutta jouduin lyhentämään lenkkiä kun juoksu oli alusta lähtien täyttä tuskaa. Jalat olivat todella kipeät, ja loppua kohden juoksu muuttui köpöttelyksi ilman minkäänmoista tekniikkaa. Kun vihdoin yli puolentoista tunnin ja 15 kilometrin jälkeen pääsin Imppariin, suuntasin saman tien kylmäaltaalle, jossa huljuttelin kärsiviä jalkojani hetken. Siinä tuli vielä vedettyä yksi kilometri kroolia ennen kuin kutsui sauna ja kuulumisten vaihto treenikavereiden kanssa. Lopuksi vielä puolisen tuntia huljuttelua lasten altaassa meidän pienen vesipedon kanssa, ja kyllä oli nälkä :)

Sunnuntain vietin täyslepoa johtuen osittain myös siitä, että olimme lauantaina ystäväpariskunnan tupareissa ja ilta meni aika pitkäksi. Joka tapauksessa lepo oli paikallaan, sillä kovaan viikkoon mahtui yli 8 h treeniä, josta jälleen valtaosa juoksua. Loppuviikon huonosti menneet treenit, kipeät jalat ja väsymys ovat laittaneet kyseenalaistamaan jatkoa. Olen huomannut jonkinmoisia ylirasituksen oireita kehossani, sillä loppuviikolla heräsin parina yönä aamukolmelta ja unen saanti oli sen jälkeen vaikeaa. Lisäksi mieli on ollut vähän maassa ja fiilis kauttaaltaan väsynyt. Lauantain tuskainen lenkki oli kaukana nautinnollisesta, mitä urheilun nyt kuitenkin pitäisi olla. Niinpä päätin, että nyt alkavan kevyen viikon otan todella kevyesti, enkä ainakaan alkuviikolla rasita jalkojani juoksulla lainkaan. Sen sijaan suunnitelmissa olisi spinningin jatkaminen ja salilla käynti, myös uiminen houkuttelisi todella paljon. Toivon, että saan näillä konsteilla kropankin taas rauhoittumaan ja juoksukin maistuu paremmalta muutaman päivän tauon jälkeen. Kuntohan kasvaa levossa, joten annan sille nyt oman aikansa.

Mukavaa alkavaa viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti