maanantai 29. helmikuuta 2016

Lepoa juoksusta ja uintitesti

Moikka!

Viime viikko oli pitkälti lepoviikko aika kuormittavan testivitosen jälkeen. Löysäilin ihan antaumuksella maanantain ja tiistaina kävin salilla venyttelemässä ja kokeilemassa jalkakyykkyä. Jalat olivat kuitenkin sen verran jumissa, etten tehnyt kuin kolme 10 noston sarjaa suht kevyillä painoilla. Keskiviikkona ja torstaina päivän ainoana treeninä oli aamu-uinti Impparissa, ja kussakin matkaa kertyi 1500 m noin puolen tunnin aikana. Torstaina kävi myös pieni välineonnettomuus, joka sotki uintitreenini, kun uskolliset Zoggsin Predator-uimalasini napsahtivat varoittamatta keskeltä poikki. Uinti meni hetkeksi sekaisin, mutta onneksi sain tehtyä treenin loppuun Impparin lainalaseilla.

Perjantainakin lepäsin, sillä lauantaina sai taas touhuta hyvinkin aamupainotteisesti. Lähdin aamulla puoli seitsemän jälkeen hölkkäämään n. 5 kilometrin matkan Imppariin, jossa meillä oli testiuinti.Valittavana oli 800 m tai 1500 m ja valitsin lyhyemmän matkan. Odotin testiä mielenkiinnolla, sillä edellinen yhtään virallisempi testiuinti on viime keväältä, ja tuolloin 500 metrin ajaksi tuli 9:49 min (kv. 1:58/100m). Vaikka olen havahtunut uintitreeneihin vasta viime viikkoina, odotin vähintään yhtä kovaa keskivauhtia. Niin sitä startattiin, ja lähdin uimaan tasaisella vauhdilla. En katsellut väliaikoja, mutta pidin huolta että n. 10 sekuntia edelläni startannut Jenni ei karkaisi liian kauas. Yllätykseksi vastaan tuli pari aikaisemmin lähteneen testikaverin selkääkin ja huomasin, että ihan hyvin kulki uinti tänään. En ottanut tarkempia väliaikoja, mutta vauhti tuntui tasaiselta ja yllätyin, kun lähdimme jo viimeiselle kierrokselle. Yritin ottaa jonkinmoisen loppukirinkin, mutta näin yhden vauhdin naisena se jäi aika tyngäksi :) Maalissa kello näytti aikaa 15:03 eli vauhdit ovat parantuneet (kv. 1:52/ 100 m). Kunhan tässä kevään aikana saan vielä vähän tehoja irti, niin uintikesästä on tulossa hyvä. Positiivista on sekin, että meillä on Jennin kanssa uintivauhdit lähes täsmälleen samoja, mikä tietää hyvää swimrun-kisoja ajatellen.



Koska testi ei vienyt läheskään kaikkia energioita kropasta, teimme Jennin kanssa vielä 4x300 m sarjat lättäreillä ja pullareilla. Verryttelyineen matkaa tuli n. 2,8 km. Sunnuntaina oli vielä vuorossa seuran tekniikkauinti, joten viikon aikana uituja kilsoja tuli mukavat 7,5.

Sitten juoksuun. Selasin viime viikolla treenipäiväkirjojani ja huomasin, että ihan pk-lenkeissä vauhtini eivät välttämättä ole seuranneet mukana kehityksessä, vaan juoksen peruslenkit edelleen liian hiljaa. Koska kovemmat vedot kulkevat hyvin, kielii se kynnysvauhtienkin noususta ja otinkin tavoitteeksi kohentaa vauhteja myös peruslenkeillä (verkat ja erittäin kevyet lenkit on sitten erikseen, silloin mennään hiljaa) ja juosta lähempänä aerobista kynnystä, joka on minulla sykkeiden osalta jossakin 165 tuntumassa. Tuumasta toimeen lähdin uudet tavoitteet mielessäni sunnuntain peruskympille aivan upeaan ilmaan. Suuntasin Ruissalon kansanpuistoon ja sieltä takaisin. Vauhdin yritin pitää sellaisena, että tuntui mutta ei liikaa ja koetin keskittyä myös tekniikkaan. Juoksu oli kyllä tyystin erilaista kuin esim edellisen viikon 9 kilometrin lenkillä, jossa keskivauhti oli 5:50 min/km. Nyt juoksin lenkin aikaan 52:23 ja keskivauhdiksi tuli 5:14 min/km (ks 166). Itselleni ihan ripeätä vauhtia siis. Lenkin jälkeen olo oli sellainen kuin pitääkin: väsynyt, mutta ei totaalisen uupunut. Yllättävän paljon juoksu tuntui jaloissa, mikä lienee merkki liian usean salitreenin väliin jättämisestä ja vähäisestä juoksusta näillä vauhdeilla. Olin tyytyväinen siihen, että pystyin pitämään tekniikan (ainakin uskoakseni) kunnossa, mutta näitä kovempia lenkkejä täytyy kyllä tehdä lisää. Tukholman maratoniin on vielä 3 kk aikaa, joten aika tiukoille menee treenin suhteen. Pian alkaa jo jännittää :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti